Skorstensmetoder logo

Tel 0700-42 53 78

 

KAKELUGNEN

Kakelugn som försetts med en glaslucka, efter renoveringNya moderna kakelugnar har blivit allt effektivare med högre verkningsgrad och fler finesser t ex glaslucka eller inbyggda fläktar eller t o m värme av vatten.
    Äldre kakelugnar kan aldrig tappa sin charm, de utgör ett monument ifrån en bestämd tidsepok.

Kakelugnen ger en effektivare uppvärmning, den tar tillvara på 80 - 94% av vedens enerigivärde,  och håller värmen lång tid efter att elden brunnit ut.

Kakelugnen är en fast installation och den muras/limmas på en stationär plats.

MAN KAN INSTALLERA EN NY ELLER BEGAGNAD KAKELUGN VAR SOM HELST?

Svaret på frågan är både ja och nej.
För att installera en ny eller begagnad kakelugn på en ny plats krävs att några förutsättningar är uppfyllda.

  • Grundläggande förutsättning är att det finns en skorstensstock bakom en av två väggar vid installation i  hörn, eller att de finns en skorstensstock direkt bakom kakelugnsplatsen om det rör sig om en intallation utmed en lång vägg.
  • En annan förutsättning är att väggarna lämpar sig för att bygga själva infästningen mot som hela kakelugnskonstruktionen kommer att stå på. Vanligtvis är detta inget problem men det utesluter vissa typer av innerväggar som saknar bärande karaktär.

Vi kommer gärna ut till er för rådgivning om möjliga placeringar som är  så att ni kan få svar och beslutsunderlag.
Innan själva bygget påbörjas sker en besiktning av skorstenskanalen, som måste vara lämpad. Ibland krävs det att vi drar ett rost- och syrafast rör upp igenom den gamla rök- eller ventilationskanalen. Det går att använda gamla ventilationskanaler om de inte har kontakt med några andra luftintag.

Ring oss för rådgivning om kakelugnar och möjliga placeringar samt vilka möjligheter som står till buds.