Skorstensmetoder logo

Tel 0700-42 53 78

 

Renovera en kakelugn

En kakelugn under renovering, här syns de otäta kanalernaEn gammal och väl använd kakelugn kommer förr eller senare till en punkt där rökkanalernas väggar blir otäta och det blir dags för en renovering.

Detta gör vi genom att montera ned kakelugnen, sten för sten och rengöra för att sen mura upp den igen. Hela kakelugnens konstruktion bygger på en struktur av täta rökgångar, där de varma rökgaserna avger värmen genom att förflyttas och kylas ner, upp och ner igenom rök-kanalerna.
    När den nedskylda rökgasen slutligen lämna kakelugnen och går vidare, så sliter en kallare gas mindre på husets rök- och skorstenskanaler.
En tät kakelugn ger med andra ord en betydligt bättre effekt och är snällare mot husets kanaler som avleder rökgasen.
    En tät kakelugn har en verkningsgrad på omkring 80-94%. Detta betyder att vedens enerigi-värde utnyttjas till 80-94%  och omvandlas till bästa möjliga värme som stannar kvar i huset.

Förutom att otäta kakelugnar ger sämre verkningsgrad så kan de även vara brandfarliga och beläggas med eldningsförbud, eller rent av vara hälsofarliga om några rökgaser sipprar in i rummet.

Väl tätat är kakelugnen en effektiv och praktfull pjäs som ger både värme, stämning och karaktär i rummet.

Vi har lång erarenhet av hur man renoverar olika typer av kakelugnar. Åt fastighetsägare, bostadsföreningar eller privatkunder. 

Har du en gammal otät kakelugn som du funderar på att få liv i så kontakta oss för råd eller offert.